Přihlaš se k odběru novinek ZDE

Kontakt:   +420 731 402 949, info(a)cistysport.cz, cistysport(a)gmail.com 

© 2016 - 2019 spolek Čistý sport.  Vytvořeno týmem Čistého sportu

Vyvážený a komplexní talíř v čistém sportu

Čím je pro vás jídlo vyvážené? Pro někoho svou chutí, pro jiného vzhledem a někomu vyhovuje především to, že ho jídlo zasytí. V Čistém sportu chápeme důležitost chutě, pracujeme na vzhledu a nemáme obavy z pořádných porcí. Přesto všechno vidíme v jídle další rozměry.

 

Pokrm by měl jednoznačně organismu doplnit co ztrácí, nejen při sportu, ale kupříkladu také při stresu, únavě a psychickém vyčerpání. Skladba stravy ovlivňuje také nervovou soustavu a žlázy s vnitřní sekrecí. Na základě obsahu draslíku a sodíku, může významně ovlivnit také naši termoregulaci a tím přispět v zimních měsících k nachlazení nebo v letním období k dehydrataci. 

V jídle by samozřejmě neměly chybět makronutrienty tedy tuky, bílkoviny a sacharidy, tolik uváděné ve všech tabulkách a normách. Často jsou však opomíjeny látky, které by si zasloužili mnohem větší pozornost a které na běžném talíře stále chybí. Jsou to enzymatické látky, které nalezneme v čerstvé zelenině, ovoci, semenech nebo ořeších, ale také v pickles a nakládané zelenině, misu, balsamicu či ume octu, kvásku, mořských řasách, ve šťávě ze zeleného ječmenu nebo také ve včelím pylu. K těmto potravinám se váže v naprosté většině také přítomnost minerálních látek a stopových prvků, které jsou díky enzymům a přirozené podobě stravy, velmi dobře vstřebatelné.

Jak tedy vypadá vyvážený talíř u nás?

Důležité poznámky k talíři..

Tak, jak je talíř výše znázorněný, bychom se k němu měli v průběhu dne postupně přiblížit popř.zkompletovat jednotlivé složky v hlavním jídle a v průběhu týdne pak pravidelně jednotlivé složky zařazovat. Např. u bílkovin je vhodné vybrat si pouze rostlinné nebo živočišné a zároveň je nekombinovat. Pokud zařadíme živočišné bílkoviny na našem talíři, je vhodné doplnit je o zeleninu či salát.

 

Jako snídaně, se nám velmi osvědčila obilná kaše z celozrnné obiloviny (celozrnná rýže, jáhly, oves apod.) oslazená obilným sirupem či sladem popřípadě připravená s osmahnutou zeleninou. Taková kaše má charakter glykemicky stabilní potraviny a "uvolňuje" energii postupně. 

  • Vláknina - Vláknina čistí střevní klky, ale je také palivem pro mikroflóru tlustého střeva. Bez pravidelného přísunu vlákniny ve stravě celá mikrobiota strádá a neplní své funkce tak jak organismus potřebuje. 

  • Rostlinné zdroje bílkovin - luštěniny, tofu, tempeh, robi, goody foody, klaso.. jsou zdrojem méně koncentrovaných bílkovin, které v komplexu obilovin a ořechů dokáží tělu ideálním způsobem doplnit to, co ztrácí v průběhu sportovního výkonu, nemluvě o sedavém zaměstnání s absencí fyzické aktivity. Maso sladkovodních ryb či drobných živočichů popř. vejce, můžeme do jídelníčku zařadit jednou až dvakrát v průběhu 14 dní ( častěji v menším množství pak u výbušných sportů s krátkodobým charakterem výkonu). Vysvětlení proč bychom si měli dát pozor na přemíru živočišných bílkovin vysvětluje pan doktor lékař Andrew Weil uvádí:

"Břemeno vypořádání se s bílkovinami nesou játra, jež je zpracují na močovinu, jednoduchou sloučeninu, která je vysoce toxická. Ledviny pak musí převzít úkol eliminace močoviny. Svazování funkce jater a ledvin tímto způsobem snižuje přínos těchto orgánů pro léčebný systém těla. Dusíkaté odpadní produkty metabolismu bílkovin mohou navíc také dráždit imunitní systém a zvyšovat riziko alergií a autoimunitních problémů, představujících narušení obranyschopnosti těla. To všechno jsou důvody, proč je lepší příliš mnoho bílkovin nekonzumovat."

  • ​Pickles - na talíři vždy jistá forma kvašené zeleniny byla a nemělo by tomu být jinak ani dnes.

  • Zelenina - ideální zeleninou je vlastní vypěstovaná zelenina bez použití chemikálií. V obchodech můžeme na razit také na BIO zeleninu. My dáváme přednost pokud je to možné v česku vypěstované zelenině.

Na tento příspěvek navážeme a rozšíříme jej.