Přihlaš se k odběru novinek ZDE

Kontakt:   +420 731 402 949, info(a)cistysport.cz, cistysport(a)gmail.com 

© 2016 - 2019 spolek Čistý sport.  Vytvořeno týmem Čistého sportu

Pickles - kvašená zelenina

Jsem přesvědčen, že ještě naši prarodiče měli na všechno trochu více času než my. Uměli se zastavit a udělat si na sebe čas! Rád se v myšlenkách vracím v čase. A ještě raději se ptám své babičky, co se dříve všechno dělalo, připravovalo, jaké byly zvyky, tradice a obyčeje.. 

 

Pickles je nutričně nesmírně bohatá potravina. Obsahuje látky, které podporují mnohé funkce v našem těle a dříve bylo v každé chalupě. Vedle vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, které jsou mimochodem velmi dobře vstřebatelné, obsahuje enzymatické a bioaktivní látky, které se zvláště hodí v průběhu náročné sportovní přípravy, po antibiotické či hormonální léčbě, při zvýšeném stresovém vypětí nebo při vracejících se onemocněních. Vyniká svojí výraznou spíše kyselo slanou chutí a výrazným aroma.

Blahodárně působí v našem zažívacím traktu a prospívá a posiluje naší střevní mikroflóře. Ta je zodpovědná za nesčetné množství funkcí v našem organismu. Např. metabolismus vitamínů a některých minerálních látek, tvorbu určitých vitamínů skupiny B, imunitní funkce, kooperaci se žlázami s vnitřní sekrecí atd. Pokud naše PROBIOTA, které se říká druhý mozek člověka - střevní mikroflóra nepracuje správně, odnášejí to naše nervy, může se to projevit na naší únavě, soustředěnosti, zažívacích obtížích apod.

Pickles také čistí naše střevo a detoxikuje organismus. Skvělá několikadenní očistná kúra se skládá z celozrnná rýže a pickles.

 

Jak si připravíme vlastní pickles..

 

Očistíme si různé druhy zeleniny, které se k picklování hodí. Nejlépe všem známé jsou různé druhy bílého zelí, hodí se však také zelí červené a nebo kapusta. Dále by v pickles neměla chybět cibule a mrkev. Můžeme vyzkoušet také okurky, ředkve, dýně apod. 

Jako koření poslouží kmín, česnek nebo křen. 

Na jeden kilogram zeleniny si připravte přibližně 15g soli. 

Všechnu očištěnou zeleninu nakrouháme a prosolíme připravenou solí. Následně zeleninu "ždímáme" a promačkáváme. V průběhu přidáme nakrouhaný kousek křenu pár stroužků česneku nebo kmín. To záleží na vás. Po zhruba 10 až 15 minutách mačkání se začne objevovat šťáva, která se uvolnila díky soli ze zeleniny. 

Na závěr plníme čisté připravené lahve zeleninou i šťávou, která se uvolnila. Zeleninu se snažíme v lahvích řádně udusat. Lahve by měly mít víčko, které na lahev pouze položíme - nezatahujeme. V průběhu kvasného procesu se uvolňuje oxid uhličitý a další voda ze zeleniny takže je vhodné pod lahev postavit talířek. 

 

V průběhu jednoho až dvou týdnů v závislosti na teplotě, je pickles hotové! Během této doby klidně ochutnávejte a nezapomeňte vždy svrchní plochu zeleniny pěkně uhladit, aby vám pickles neoxidovalo.