Přihlaš se k odběru novinek ZDE

Kontakt:   +420 731 402 949, info(a)cistysport.cz, cistysport(a)gmail.com 

© 2016 - 2019 spolek Čistý sport.  Vytvořeno týmem Čistého sportu

Polévky

 

Polévka je grunt! Základem našich polévek je téměř vždy zeleninový vývar. Dále rádi pracujeme s kvalitními sojovými omáčkami jakými jsou Tamari nebo Johsen Soyu, používáme rúzné druhy misa a kombinujeme druhy zeleniny, obilovin i luštěnin. Polévky dochucujeme také ume octem.

Pórková polévka s uzeným tofu a misem

 

Cibuli nasekáme na jemné půlměsíčky, zlehka osmahneme na olivovém oleji a po chvilce přidáme nakrájenou světlou část pórku. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané uzené tofu a zalijeme přibližně 300ml rýžového mléka. Vaříme přibližně dalších 10 minut. Poté přilijeme do polévky zeleninový vývar nebo horkou vodu a na závěr vmícháme do téměř hotové polévky bílé nebo hnědé shiro miso, které seženeme ve zdravé výživě. 

 

Do polévky můžeme na závěr vmíchat najemno nakrájenou zelenou část pórku, přikryjeme pokličkou a necháme pět až deset minut dojít. Tímto způsobem nám pórek zlůstané pěkně zelený. Na polévce by neměla chybět nasekané petrželka nebo pažitka..

 

Miso polévka s červenou čočkou

 

Základ polévky opět tvroří zeleninový vývar z natí, listů, či omytých odřezků zeleniny popřípadě také bylinek. Stranou si velmi krátce osmahneme na jemno nasekanou cibuli, mrkev a celer, osolíme a po pár minutách přidáme do vývaru. Červenou čočku pořádně propláchneme a omyjeme. Vaříme ji ve vývaru společně se zeleninou a několika stroužkama česneku přibližně 15 minut.

 

V průběhu vaření polévku velmi zlehka osolíme kvalitní solí. Na závěr přidáme 3 až 4 lžíce bílého shiro misa a v polévce miso rozmícháme. Necháme odstat několik minut a můžeme podávat. 

 

Brokolicový krém

 

Jako základ polévky použijeme vývar z kousků cibule a petržele. Následně v tomto vývaru podusíme brokolici a kousek uzeného tofu. Vše rozmixujeme a polévku mírně osolíme a necháme dvě tři minutky ohřívat na mírném plameni. Jemně dochutíme umeoctem.

 

K polévce se hodí orestovat krutonky z kváskového chleba, nebo osmahnout žampióny s tamari omáčkou.

 

Gulášová polévka s podzimními hříbky

 

Základem dobré gulášové polévky je samozřejmě cibule. Cibuli si nakájíme na jemné půlměsíčky a osmahneme ji na olivovém oleji společně s nakrájenými hříbky. Postupně přidáme špetku kmínu a pepře, lžičku majoránky a čtyři lžice sladké mleté papriky. Osolíme a podlijeme zeleninovým vývarem. Během vaření přimícháme do polévky jeden rajský protlak.

 

V průběhu vaření můžeme polévku dochutit také bio kořením Würzl. Na závěr do polévky přepasírujeme dva stroužky česneku.

 

Podáváme s kváskovým pečivem.